top of page

Personas Vrije tijd: Staatsbosbeheer


Staatsbosbeheer heeft als doel natuur toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. Maar: de ene bezoeker is de andere niet. Hoe kun je dan toch het bosgebied en je dienstverlening zo inrichten dat meerdere bezoekersgroepen zich thuis voelen?


We hebben vier persona's ontwikkeld met als basis het Mentality-model van Motivaction: Wil, Wouter, Kevin en Mariska. Met elk een eigen behoefteprofiel als het gaat om vrijetijdsbesteding en natuurbeleving.


Zo heeft Wouter een druk leven, hij trekt de natuur in om zijn hoofd leeg te maken. Daarnaast vind hij het leuk om zijn natuurfoto’s op internet te zetten. De medewerkers van Staatsbosbeheer kunnen zich goed in Wouter herkennen.


Maar Staatsbosbeheer bedient ook persona Mariska. Deze groep staat ver af van de gemiddelde medewerker van Staatsbosbeheer. Speciaal voor de groep die zij vertegenwoordigt ontwikkelde Staatsbosbeheer bijzondere excursies: de zeer succesvolle ‘Grote 5’. Zo kan je met een boswachter in een Landrover herten spotten op de Veluwe en daarna marshmallows roosteren boven een kampvuurtje.


Een persona zorgt dat je ook relevant wordt voor potentiele bezoekers waarin je je minder herkent en die je organisatie minder goed weten te vinden.Comentarios


bottom of page